pondělí 20. října 2008

Janov 08

Je čvrtek 16.10.08 a já se snažím překecat OndraKa aby se mnou jel do Janova, když už Jirka nemůže a libig taky ne. Samotnýmu se mi tam moc nechce ale nakonec v pátek kupuji lístek směr Litvínov, mezitím zkontaktuji kolegy z Mosteckýho deníku a poptám se na pár info. Sobota 06:15 a já celej rozespalej vyjíždím do Litvínova s baťohem plný foťáku a skel. Chci aspoň usnout když jsem se pořádně nevyspal-musel jsem pořád přemýšlet nad jakémsi "scénařem" celé akce, jaké to bude a jestli nedostanu do rypáku. V rychlíku žádné plešky nevidím a co víc mě překvapí že ani ve 12hodin co jsem čekal na spoj do Litvínova v Mostě žádné plešky taky nebyly -za to ale policajtů docela dost-. Čím dýl jsem sám a mimo "akci" ve mě roste nervozita, mezitím kontroluju fototechniku už asi po čvrtý ten den, přelepovaní izolepou foťák -nechci být moc na očích- (což se mi nakonec ukazalo jako rozumná věc). Je 13:35 a jsem konečně na hlavním nádraží v Litvínově -všude mrtvo- a na nebi visí vrtulník, takže jdu intuitivně směrem kde krouží vrtulník. Dostávám se na autobusový nádraží kde už vidím mostecký kolegy kteří stepují s ostatními novináři kousek od skupinky plešek kteří se posilňují u okýnka. Protože se budu snažit celou situaci popsat tak jak jsem ji vnímal já -nestraný- musím dodat že společně s pleškama bylo i pár "normálů" Jsou 2hodiny a skupinka se aspoň dvakrát rozrostla a celá skupina vychází směr náměstí Míru v Litvínově. Nasedám do auta ke kolegům z Mostecka a vyjíždíme za kolonu policajtů kteří uzavirájí celý pochod. A protože sme jeli krokem tak s kolegou vyskakujeme a jdeme fotit samotný průvod na náměstí.







Jak jsem už psal chci psát nestraně a svým způsobem kritizovat i "chválit" oboje strany ale co mě docela hodně překvapilo byl zájem místních, kteří tleskali celému průvodu a vykřikovali povzbudivý hesla! Svým způsobem se jim neni asi co divit. Průvod došel dna konec náměstí a po cestě "posbíral" další "normály" takže celé náměstí bylo prakticky pokryto nespokojenýma lidma z Litvínova a dalších koutů ČR. Náměstím se nesou hesla jako " STOP ČERNÉMU RASISMU" nebo " ČECHY ČECHŮM " apod. Policisté jsou víceméně po celém obvodu náměstí a v horní části psovodi. Na jakýsi "stupínek" vystupuje pleška s megafonem a ve zkratce děkuje lidem co přišli a opakuje jakési důvody proč se lidé vůbec toho krásného slunného dne sešli demostrovat proti cikánům v Janově. Na řadu po chvilce přichází starosta kterýmu jsem snad rozměl slovo "Dobrý den hovoří k vám..." a už byl vypískán a doprovázen hesly "Odpor! Odpor!" a dav se snažil dostat k starostovy, toho ale chrání benga. Poslední hulákání a dav se otáčí směr Janov. Ničeho jsem si přesně nevšiml ale najednou se v půlce náměstí ozvaly rány dělbuchů a začal se valit dým. Dav se dává poklusem do pohybu.










Vzduchem lítají první dlažební kostky, štíty a dělbuchy práskají kolem. Dávám se do běhu abych se dostal k místu "činu" Policajti v řadě jdou na plešky který vytvořily "řetěz" a dochází k mírnějším potyčkám. Policie dál postupuje a nechává za sebou jednoho týpka(normál) na kterým klečí bengá-fotím o stošest- dalšího policajta odvádí z řady s obličejem plný červený. Stejně tak jak se celá věc rychle semlela se "rozpustila" Doteďka jsem nepochopil proč vlastně došlo k této první potyčce-asi tím že jsem nebyl řpímo u vzniku, později jsem se dozvěděl že policajti nechtěli pustit průvod směr Janov. Fotím bordel okolo, otočený lavičky apod. a pomalu jdu s davem dál.





Přes uličky mezi cihlákama utikáme a za náma funící policajti na který už čejkají auta. Kolegy jsem po cestě někde ztratil a protože jsem byl v Litvínově poprvý držím se davu(plešek+normálů). Po cestě vidím barikády z popelnic který mají zdžet policajty ve volným průjezdu-uspěšně. Jde se obytnou zonou a lide otvirají okna dveře, tleskají a povzbuzujou průvod. Je to zvláštní pocit a jde vidět že účastníky průvodu to těší a jakoby "nakoplo" Lidi se zdraví, davají napít z PETky vody apod. Policajti projíždí kolem ale žádná potyčka se nekoná. Dostáváme se nakonec uliček obytný zony a pokračuje se po jakési lesní/zahradkářské cestě. Z megafonů někde zepředu se ozýva hecující hlas vybízející k vyššímu tempu postupu. Semtam slyším nádavky jako "polib si prdel" nebo "kurva nejsem na turistickým výletě" docházíme ke konci zahrádkářské kolonie ale na konci už čekají policajti a za náma jízda. Jediná možnost je vběhnout do lesa a zkusit to nějak oběhnout. Další vlna nespokojenosti ale nakonec opravdu vbíháme do lesa.


Zatím jsem si to po celou cestu neuvědomil ale po tom co jsem se koukl kolem sebe mě došlo že jsem asi jediný fotoreportér mezi pleškama -přejede mi mráz po zádech- necitím se moc dobře, ale snažím se chovat nenápadně a hlavně nefotit tak aby mě někdo viděl že fotím:-) (teďka mě asi plešky sežerou). V čele je jakási ženská co je místní tam radí nejkratší cestu do sídliště. Vbíháme na pole a lidi se začinají pod pokyny vychazející z megafonu formovat "Zahalte se a připravte se! Teď se ukáže kdo je opravdový bojovník a ne pouze ten internetový! Štíty dopředu,ženský dozadu a pamatujte hnaším hlavním cílem je ta verbeš cikánská, né policajti. Kdyby naběhli cajti tak řetězy!" a to už nás jeden z místních pouští přes zahrádku do Janova...otočím se a za mnou vidím desítky zahalených postav, nemám z toho dobrej pocit ale doteďka se mi nic nestalo. Běžím tak uprostřed a to už vybiháme od prvního paneláku v dýmu dýmovnic a policajti zasáhli. Proklouznu mezi policajtama fotím potyčky zatím jen mezi pleškqama a policajtama-ostatně k žádné jiné za ten den nedošlo-. V okolních špinavých panelacích jsou ženy s dětma na balkonech a řvou nějaké hemty na plešky-ti se nenechají zahanbit a řvou- "skoč,skoč,skoč!" někdo hodil kámen mezi bálkony ale to už policajti zase tlačí a je chvili klid.








Postaveny barikády z popelnic, o sto metrů dál cikáni řvoucí "Tady jsme!" a mezitím vším policajti,jízda a pár fotografů včetně mě. Docela mě pobavila scéna kdy jedna z plešek stojící na kopečku u panelaku řve na jízdu " Tak si pro nás pojďte" a v tu chvili opravdu dostala jízda povel rozjet se proti těmto pleškám na kopečku. "Tak my teda jeden!" Plešky se davají na ustup za barikády. Mezitím se zase zdravím s kolegy a řikají mě že jsem blázen když jim vyprávím s kým jsem to šel do Janova -asi mají pravdu ale nic se mi naštěstí nestalo- Pár opravdu debilů fotografů a novinářů jde k barigadě blíž a začiná fotit což se logicky pleškám nelíbí a začnou po nich házet sklo a kameny. Atmosféra houstne na obouch stranách, v panelácích je plno a přihlíží na scénu Janov 08. Přijíždí vodní dělo a udělá menší spršku, do prostoru mezitím přilítne slzák -trošku jsem se čichl- ale oproti queer parade kde mě slzák přistál přímo pod nohy to byla pohoda. Plešky si tleskají a chtějí projít kolem cikánů, antikonfliktní tým pendulej z jednoho "tábora" na druhý. Pomalu ale jistě se atmo uvolňuje. S kolegy probíráme situaci, fotím lidi v panelacích schovávající se za betonový zdi-možná jim nic jinýho nezbyde- pár "bilých" na mě z balkona pokřikuje ať radši fotím cikány že se bojí pustit děti ven. V tu chvili si člověk MUSÍ uvědomit že celá věc je hodně dvojsečná a chyba je na obouch stranách a je potřeba hledat kompromisi ale aby se mistní lidi báli pustit děcka ven v Janově s tím že se jim vrátí s krvavým obličejem -tak tady asi taky neni něco v pořádku-. Jdu směrem k cikánům, po cestě mě zastavuje "bílej" starší pán a řiká mi že je moc dobře co se tu dneska děje, prej je to potřeba, že prej by je taky podpořil a hrdě mi ukazuje topůrko zastrčeno v náprsní kapse -úsměvné- ale jde vidět že mistním neni tady tento problém lhostejných a za sebe můžu říct že tady bych nebydlel ani za nic. Rozbité okna, skleněné výplně ve vstupních dveřích někde uplně chybí...














Plešky se stahují a opouští pozice poklidně. Jdu k cikánům a nestačím se divit jak jsou ozbrojeni -mačety a samurajské meče- mi opravdu vyrazily dech, na klacky, železo a kameny jsem byl zvyklej ze strany plešek ale samurajský meče je fakt psycho. Co jde ale vidět že měli "pevné" vedení což se o pleškách nedá říct. Jskýsi cikánský "boss" v kabátě má řeč" Buďmě hrdí na to že jsme cikáni! Nedejme se zahanbit ale jsou tu věci které musíme respektovat! Jsme cikani a buďme na sebe hrdí! Buďmě připraveni kdykoliv stejně jako dnes! Oni se možná vrátí a my budeme muset zase chránit svoje rodiny. Děkuji vám všem co jste dnes přišli. Jde vidět že jsme lidi se srdíčkem" a lidé mu tleskají. Na cestě sedí dva "gádžové" v kuklách a tričku na kterém je přeškrtnutej hákač-boss si s nima podává ruce a děkuje. Fotím a ptám se jestli je z antify (ty jsem za celou dobu akce neviděl-což mě překvapilo, většinou na podobných akcích nechybí) ale dozvidám se že ne a že antifě byl zabráněnej vstup do Janova-nevím co je na tom pravdy- Celej upocenej si sedám na chodník a koukám okolo sebe. Policie chváli cikany za ukazněnost celé akce a třese si s cikánem rukou-v druhé ruce má mačetu. Další zaražející věc. Po krátkem rozhovoru nasedáme do auta a jedeme do centra Litvínova, kde si sedneme, kolegové z mostecka upraví fotky a jedou do redakce. Já nasedám do auta k jednomu pražskému fotoreporterovi...díky mu za to.








Jak jsem už psal, celou akci jsem se snažil popsat objektivně jak jen to jde a možná mě za to pár lidí zlinčuje ale je potřeba nebrat vše tak černobíle (eh docela hloupy přírovnáni v tomto případě) Svoji pravdu mají obě dvě strany ale co stojí za pleškama je obrovksá podpora která mě opravdu překvapila, jde vidět že celá situace je hodně vyhrocená a lidé to chtějí řešit a pochod s pleškama jim dává odvahu! Na druhé straně jsou to cikani kteří tam bydlí už nějakých 20let a přizpůsobili si sídliště ku obrazu svému(viz. fotky) a jejich situace se zhoršuje-nemají práci- lidé je nemají rádi a vyhlídka že k nim může našrocovat 500 ozbrojenejch plešek se silnou podporou domácích jim fakt nepřidá a budou sami utoční-příkladem toho je čerstvá informace že včera kolem 17:00 cigáni napadli člověka který pleškám pomohl dostat se do Janova nejlepší cestou.





Budu rád za komentáře ale pokud možno v mezích slušnýho chování, chápu že se mnou nebude pár lidí souhlasit a nebráním se jejich názorům.



Pokud by se Janov opakoval pojedu tam zase nafotit...


Za pravopisný chyby a překlepy se omlouvám přededem.
ZBYTEK FOTEK NA: http://fomak.rajce.idnes.cz/Janov_18.8.08/

100 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím autora, Váš článek jsem četl a pořád si v duchu přikyvoval. Dvacet let jsem vyrůstal v Janově a svého jsem si užil až až. Jednou v noci jsem byl s mým kamarádem napaden dvojicí cikánů jen tak - bezdůvodně na ulici. Jen útěk nás zachránil a v podstatě jsme nikdy nepochopili pointu útoku. Pravděpodobně jsme vypadali jako ti, co by chtěli ublížit jejich rodinám. Podotýkám, že nejsem holohlavý a ani členem žádné strany či sdružení. Jsem obyčejný kluk, který vyrostl v Janově a dnes děkuji bohu, že jsem se odstěhoval. Vaše fotky jsou moc pěkné. Přeji mnoho úspěchů.
Honza (26) Litvínov

Anonymní řekl(a)...

Jen tak dál, díky za Tvoji reportáž
Leoš

Anonymní řekl(a)...

kdy bude oznámen Janov 2009?
doufám, že datum bude zveřejněno tak pár dní předem, jako u czechteku :)

Anonymní řekl(a)...

mazec reportaz.... podle me je za co bojovat a melo by se pridat vic lidi... Aby si jednou rukou podavali ruku z policii a v druhe ruce drzeli macetu... chtelo by to celorepublikovej protest... dost se este divim ze ten v tom kabate este nesedi... za ty jeho rasisticky kecy na cechy ... hnus

Anonymní řekl(a)...

LIbi se mi to a moc,az se za to trochu stydim,protoze i kdyz ty cerny huby jsou jaky jsou,porad to jsou lidi.Vyrustal jsem v Jirkove,takze chapu o co de.Meli by je rozdelit a ne stahovat na jedno misto,to je to nejhorsi.David(29)Chomutov

Anonymní řekl(a)...

Konečně "reálný" pohled na věc, nikoliv přibarvený z TV NOVA, nebo z blesku...nic není černobílé, ale děkuji autorovi za objektivitu, které se v dnešní době jen tak moc nevidí...fandím Vám...
za shlédnutí stojí i toto
http://www.radicalboys-brux.com/new_page/nclanky.php?id=223
Jenda z LBC, přímý účastník

Anonymní řekl(a)...

Jen opravim, že ty tvoje plešky nenapadali kdejakýho novnáře, co je fotil, ale oni jdou po určitých, který se proslavili tím, že psali nepravdy. Tyhle novináře oni znaj a záměrně je napadají, tudíž ses nemusel vůbec bát, když si šel snima a ani příště ti nic nejspíš hrozit nebude. Měj se a článek celkem dobrej, jen si trochu vytřib slovník:-)

Anonymní řekl(a)...

Všechny zdravím,
abych pravdu řek fandím těm "pleškám" jak jsi je nazval. Kdyť už jen to, že se lidi bojí pustit děti ven je hnus největší. A pak když cikán kterej od českýho státu umí pobírat akorát sociální dávky a posílá beztak mimo jiných i svoje dcery, manželku a další příbuzný šlapat chodník řve na češku která se jen rozhodla vyjádřit svůj názor "Ty kundo špinavá česká..." tak k tomu fakt není co dodat. Sám mám s něma hnusný zkušenosti, třeba když jsem se s jedním porval a mimo to, že mi prokousl ruku a vytáhl nůž mě taky bezdůvodně napadl. Jazzy (18)

Anonymní řekl(a)...

prvni potycka na namesti vznikla protoze tezkoodenci prehradili celi namesti a nechteli nas pustit ven.to ze strili granaty mezi zensky s kocarkama je hnus.jinaks to popsal podle pravdy a takovejch lidi je u nas hodne malo.zato ti dik.trebas i ty poznal ze nejsme tak hrozny teroristi a nezerem vsechny fotaky co s nama bezej:)skoda ze vetsina novinaru jsou hajzlove co napisou ze rozbijime vylohy a ze nas tam lidi nechteli.jsem rad ze sem to zazil a ten potlesk od lidi nikdy nezapomenu.ssup

Anonymní řekl(a)...

Ahoj myslím že jsi to nafotil a popsal velice dobře bude fajne když s objevíš na dalších akcích měj se

Anonymní řekl(a)...

Super reportáž, oběktivní a nezaujatá. To napadnení chlápka kterej je pustil nejednodušší cestou ukazuje jaký to sou zmr... a jak byly podělaný. Je potřeba stim něco konečně dělat město stou situací dělat nic nechce, samo je tam nastěhovává a jen když lidi se proti nim vzbouří tak se možná uklidní. Fandim "pleškám" a doufam že jednou těm cigánum daj pořádně do držky za to jak napadaj lidi a policie stim nic nedělá protože to sou kámoši nebo mafiáni

Anonymní řekl(a)...

Ukázka největšího hnusu je, že ty prasata v těch helmách bránili cigoše, kteří terorizují Litvínov. Místo toho co by se zastali prarujícího lidu, který tyhle špíny platí. Policajt tím klesli hloubš než ti cikáni samotní.

forestwrath řekl(a)...

Díky za objektivní reportáž ze sobotního dění a povedené fotky.

Anonymní řekl(a)...

Pristi akci beru fotak a jedu s tebou.Uz bylo na case ze se s tim nekdo neco rozhodl udelat.

Anonymní řekl(a)...

Pro všechny co chválí autora mám jen toto:
Za jeho detailní fotky lidí co podporovali pochod budou jistě rádi mstící se cikáni.

Anonymní řekl(a)...

vYsí vrtulník...to se Ti povedlo

Anonymní řekl(a)...

souhlasim, s anonymem z 20teho 21:20 ty detailni fotky normal lidí jak jsi popsal i v reportazi to chtelo alespoň rozmazat, teď aby se báli vyjít na ulici. A prý se tak již i stalo... (nevím co je na tom pravdy.)

Anonymní řekl(a)...

Já sama jsem žila v Janově cca 30 let, se starousedlíky cikány, i když byly také problémy se dalo dohodnout, ale co se tam stěhuje teď poslední 2 - 3 roky, to jsou cikáni z prahy a okolí, kteří si myslí, že příšli do vesnice a můžou si tady dělat, co chtějí. měla jsem je za sousedy a "užila jsem si", oni byli nejvíce života schopní v noci, a proto jsem každou noc až do ranních hodin zažívala menší zemětřesení, nevím kolik jich za zdí bylo, ale byl to neskutečný rámus. Já jsem to nechtěla akceptovat, protože jsem se chtěla vyspat, ráno jsem totiž vstávala do práce, oni nemuseli. Nikdo mi nepomohl ani měst. úřad ani Policie. Proto jsem situaci řešila, tím že jsem se rozhodla byt prodat. Než jsem zadala prodej realitce, už u mě zvonil také cikán zt Prahy, že byt koupí, že nepotřebuje byt upravený hlavně, aby byl levný.
Byla jsem se na náměstí podívat a překvapilo mě, že ti kluci se chovali slušně, nebyli opilí ani zdrogovaní. A když chtěli odejít kudy přišli, protože se v Litvínově nevyznali, napadla je Policie a nebrala zřetel ani na lidí, kteří jen tak přihlížejí. Neslyšela jsem ani, že by nás nějak varovali před zákrokem a ani aby nás vyzvali, abychom odešli.

Anonymní řekl(a)...

I já jsem z Janova, ano bojíme se děti pouštět ven, protože jsou napadány cikánskými dětmi. Moji dceru 8 let, zatarazily cestu 2 malé cikánky, a protože se jim líbily naušnice a mobil na krku, chtěly ji okrást. Díky bohu se objevili vedle 2 dospělí /bílý/ a Ti jim to zarazili. Věřte mi, že se dlouho z téhle příhody dcera vzpamatovávala

Anonymní řekl(a)...

Ja myslim, ze to je jasne dane.
Nejsem z Litvinova a Most zanm ale velice dobre a v severnich Cech bydlim. Vim, co to je mezi cikany "zit" a mit treba zaparkovane auto na ulici. Cikany znam dobre i ze zamestnani a to ze jsou cim dal tim agresivnejsi mohu empirickou zkusenosti dosvedcit.
Jasne je to, ze bud my nebo oni. Bud my je budeme zivit a oni nas budou prepadavat, okradat, mlatit a vsemozne otravovat anebo my jim rekneme NE a vymezime jim jasne hranice, popr. vyresime jejich tzv. integraci kominovou metodou. Ono to totiz cikany jen zacina. V zaloze jsou vietnamci, kteri se prestavaji usmivat a zaujimaji pozice v obchodu s drogami, vydirani a dalsich jim libich cinnostech. Jejich deti si na to za nase prostredky - vitenmaci dane neplati - doplnuji vzdelani na ceskych gymnaziich a VS. Za nimi se uz tlaci vsichni ti marokanci, tunisane, indove, pakistanci a dalsi, kteri chteji bez prace kolace.
Kazdopadne na verbez nemaji patent jen barevni, ale dost ji je i mezi nami, jenze jde o pomer a ten je u nich dost nepomerny. Zdravim vsechny, kteri mysli vlastni hlavou a nenechaji se zblbnout CT 24 a Reflexem.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Pardon za preklepy, ale jsem narozdil od kofol v praci, takze pospicham.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím autora, konečně první nestranný pohled na věc. Bydlím v Janově 25 let, je to čím dál horší.Každý den chodím do práce a hrozně mě vytáčí, když jdu domů zmakaná a na schodech mě vítají černí, hezky odpočinutí a do noci se bavící. Jsem velice tolerantní člověk,ale Janov mě vychoval k nenávisti k jedné skupině obyvatel. Jedině "plešky" se postavili na naši stranu,na radnici jsme k smíchu.......Fandím jim a tleskám.m

Anonymní řekl(a)...

Konečně objektivní novinář zatím asi jediný (ostatní mají už dopředu nařádkované scénáře jak to napíšou i když pravda bude úplně jinde) bohužel mě zaráží dvojí metr policie jedny za potencionální zbraně zavírají jiné plácá po ramenou a div se s nima nelíbají tak kde už je v tomhle okrese spravedlnost proti jedněm se zasahuje proti neoprávněnému srocení druzí se zbraněma se srocovat. Zajímalo by mě proč pro jedny zákon + § platí a obvinění se najde vždy a pro druhé zákon + § neplatí a nikdy ani když je skutková podstata trestného činu jasná tak se nic neděje. Vy jakož to objektivní novinář by jste se mohl trochu víc zaměřit na řešení problému Janov a dát tak víc objektivních článků mezi lidi aby četli pravdu a ne ty značně upravené a scifi připomínající články o tom jak češi co jim není lhostejná jejich zem jsou špatní a ti co drancují a parazitují na ní jsou ti hodní. Starosta Litvínova nebo Janova už dostal oficiální dopis od nacionalistů viz stránky RaB Most

Anonymní řekl(a)...

Nějakou takovou reportáž jsem hledal. Díky RM za odkaz. Díky Vám za zprostředkování uceleného, středového obrazu. Myslím že situaci kolem určitych socialně nepřizpůsobyvých občanu by si měla začít vláda víc všímat a začít toto téma řešit. Negativní zkušenost s těmito lidmi je pro obyvatele ČR obrovská, nedá se říct že by to byl rasismus, jedná se pouze o negativní pohled na základně negativních zkušeností. Jestli nezačně vláda s nějakým efektivním řešením, lidé v nouzi se rádi zastanou těch kteří jim pomůžou, v tomto přídadě dělnické strany a holohlavých.
BorecNakonec

Anonymní řekl(a)...

Není mi pořád jasné, že když tato akce nebyla povolená, jak vyznívá z článku, proč už nebyli na to ti demonstrující upozorněni na nádražích v Litvínově i v Mostě, kde též hlídkovala Policie . Nechala je v klidu napochodovat na náměstí a ještě je doprovázela. Asi si chtěli na nich procvičit zásah. Jinak se Policie chovala arogantně i k litvínovským a janovským občanům, kteří je přišli podpořit.

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné fotky. I s reportáží v podstatě souhlasím. Byl jsem na náměstí a šel jsem v podstatě stejnou cestou jako ty.
Opravím tě jen v tom, že cikáni tam nežijí dvacet let - respektive jich tam dlouhodobě žila jen menší skupina. Masový příliv nastal teprve asi před dvěma roky.
Místní jsou už opravdu zoufalí, protože nemají absolutně žádné zastání. V Janově vládnou místní mafiánští bossové a policie se tam bojí zasáhnout. Takže logicky hledali někoho, koho by se cikáni báli.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím autora a hrozně ráda bych mu poděkovala za článek který sem si přečetla a měla sem u něj husinu po celém těle. Opravdu díky, nic tak nezaujatého jsem snad ještě nečetla. Já opravdu si toho cením a cením si a děkuju i Litvínovským a Janovským, kteří podpořili a dali nahlas najevo svůj postoj. Akce jsem se chtěla zúčastnit, ale bohužel mi to práce nedovolila. Vím jak musí být Janovským nobo Litvínovským a opravdu bych v jejich kůži být nechtěla. Jsem prodavačka a vím jak má celý obchod pohotovost, když tam příjde 8 malých cigánků "nakupovat". Prostě rodiče je vyšlou, protože ví, že dětem se nic nestane a co se v mládí naučíš ve stáří jako když najdeš. Žila sem v Praze a byla třikrát přímo napadena cikány, takže věřím co za elitu se do Janova stěhuje. Všem Vám na severu přeji, ať se situace obrátí a Vaše děti nemusí žít ve strachu! A autorovi ještě jednou díky!!! Ivana, Brno

Anonymní řekl(a)...

Našel jsem na webu fotky toho, jak byli ozbrojení cikáni. Opravdu krása.

Nože na holích
Kriminálník s mačetou
Cikán s mečem
Kovové tyče
Obušky
Sympaťák, co ma "hole ruce"

Zajímalo by mě proč policie cikánům neodebrala tyhle zbraně - když na druhé straně plešky sbírala pro "podezření z držení zbraní"?

Anonymní řekl(a)...

moc me zarazi postoj zasahujicich policistu ktere vubec nevadi ze cikani maji u sebe tolik zbrani macety noze palky tyce vzdy kdyz se neco semele nejaka demonstrace tak jdou hlavne po zbranich a to ze ted maj kluci plesaty jit neco vysvetlovat na komisi ohledene toho ze meli v aute nejaky to nadobicko mi prijde tez dost usmevne je videt ze se tu meri dvojim metrem dukaz je i reportaz jak tam ten cikan rve na tu holcinu „Co tady děláš? Seber se a jeď ty kundo špinavá česká, rozumíš? Na co si hraješ? Jako, že si fašistka? Co? Máš bobky, viď, bojíš se. Chceš, abych tě odved na trasu a šlapalas´ tam celej život, ty děvko jedna! Neser mě ti říkám, vypadněte tady vocuď!“ nekde se objevy napis smrt cikanum a uz se to resi ze vynik muze dostat i 5let co to je tohle to neverim svim ocim ani usim asi mam halucinace ci co, tohle neni normali aby jen policie jen tak tomuhle prihlizela za co sou placeny ? je to tim ze VETSINA Litvinovske policie JE ZKORUMPOVANA ??

Anonymní řekl(a)...

Plešky, tak tobě teda budu říkat šašku, sice mám 7cm dlouhé vlasy, ale to neva( přijde mi to urážející říkat lidem plešky , lidem kteří pracujou a aspon neco podniknou). Lynčovat šašku tě není za co článek není zle napsaný za překlepy ses omlouval stane se.....no zkrátka bych řekl že to moc objektivní nebylo nechceš stát jak na straně bílých tak na straně cikánů....jak se to říka zlatý střed aby sis nerozvratil tu či onu skupinku. Jak to jen říct přijdeš mi smutný šašku ( povšimni že neurážím ano?), že nechápeš tento globální problém ,který bys tam mohl klidně napsat a ten problém sou cikáni

Anonymní řekl(a)...

mam par veci
za 1 - tvuj clanek je supr , fotky taky skvely , i kdyz enchapu jak si udelal tak pekny fotky kdyz nemelo jit poznat ze fotis ,asi jsi dobry :)
za 2 - plesky , to je fakt urazejici
a za 3 fakt nechapu proc polisi jdou proti demonstrantum a ne proti cigosum kdyz ty jsou ozbrojeni jak byli ozbrojeni , fakt hnus za 4 - meli by kolem tech sracek tam postavit zed :)

Anonymní řekl(a)...

Nenávidím cikány, ale rasistou se necítím být.
Je třeba neplést si pojmy, mnoho lidí zastává názor cikán = rom. Já toto vnímám jinak, rom je opravdu rasa - snědá pleť, určité rysy. Cikán je však způsob života, cikán je špatný ať už je bílý, černý, růžový nebo zelený. Dříve cikání byli kočovníci, není se co divit, nebyla tenkrát žádná Policie, která by je chránila před rozhořčeným davem, takže je lidi sami "vyštípali". A jak tedy rozlišíme cikána od roma? Cikán se živí "vybydlováním" staveb, vysáváním státu skrz sociální dávky a neméně také zlodějinou. Typické je také chováním, které jistě všichni dobře známe z Janova. Rom pracuje, posílá děti do školy, zkrátka začlení se do normální společnosti.

Bydlím v Jaroměři, kousek od nás je pevnost Josefov, slyšel sem také pojmenování "Cikánské ghetto". Myslím, že situace lidí žijících v Josefově je obdobná jako u lidí z Janova - také jsem slyšel, že se bojí posílat děti samotné ven a ani se jim nedivím. Doneslo se k mě, že prý nějaké cikánské dítě - zhruba kolem osmi let - ohrožovalo jiné (bílé) dítě kudlou. Jestli to je pravda nevím, názor si utvořte sami.

Z mého pohledu už situace s českými cikány začíná být nesnesitelná, extrémní. Po vzoru rčení "na hrubý pytel, hrubá záplata" proto říkám: "na extrémní problém, extrémní řešení". Ať už jsou všichni ti extrémisti co přijeli do Janova jakkoliv špatní či dobří, v tomto jsem jako obyčejný člověk politicky se neangažující s nimi. A VY by jste měli být také, stát to za nás nevyřeší, musíme si tedy pomoct sami. Zkuste se zamyslet nad tím, jak by bylo vám, kdyby jste museli žít uprostřed "cikánského teroru", který zažívají lidé z Janova každý den.

Článek hodnotím jako velmi kvalitní, pár věcí se mi sice nelíbilo, ale i mistr tesař se někdy utne. Fotky jsou moc povedené.

Anonymní řekl(a)...

Nenávidím cikány, ale rasistou se necítím být. /// lidi kdy uz dostanete rozum, proste to rekni naplno vadi ti cikan isi rasista..... typicke kýčovité věty typu nejsem rasista , ale ...... nebo cikáni mi nevadí, ale....... nebo ale nektery je dobry ale jinak je to verbeš proste dobre at zijou ale v jinem state meste...paneboze kolik je Vam let pisete s hackama presne jak inzenyri ale to je tak vsechno ...dyt to je ubohe nejsem rasista , ale .... ale vyplyne z toho ze je nemas rad a fertik ...zidi mi nevadej ale cikani jo tak sem rasista proste sem....jsem zly clovek?? A ty plešky jsou víc nez urazejici opravdu autore.

Anonymní řekl(a)...

Tleskám všem co byli vyjádřit odpor. Jen by to chtělo asi táhnout na Prahu,protože jak je vidět,nějaký Litvínov tu naši špičku vůbec nezajímá!! Mám obavu,že jednou dopadneme jako francouzi..A příště až budou po nás chtít benga občanku,tak nezapomenme:HOVNO TI DAM! Máme přece všichni stejná práva!!!

Anonymní řekl(a)...

Rád bych reagoval na příspěvek anonymu z 21. října 2008 7:44. Autor tohoto příspěvku nazývá fotografa "šaškem" a sám se svými několika větami šaškem označil. To, že velkoryse promíjí překlepy a sám jich naseká více, než je v odstavci slov, to jen potvrzuje. Navíc by se měl pan kritizující zaměřit na význam slova "objektivní". Sám si vyvrací svou pravdu.
Já se zastávám opravdu objektivního fotografa, který své snímky doplnil zajímavým a pravdivým textem.
Závěrem bych rád poslal vzkaz Městské policii v Litvínově a Policii ČR: ušní a oční oddělení je v Krušnohorské poliklinice. To jen kdybyste zase neslyšeli věty typu "ku*do špinavá česká".
Honza (26) Litvínov

Gregi řekl(a)...

hezky kamo... priste jedu s tebou:)

Anonymní řekl(a)...

přeji hezký den, v Janově žiji 29 let a opravdu se musím přidat na stranu "plešek", je to tam den odedne horší a nikdo s tím nic nedělá. oni jediní mají zájem na tom něco s tím udělat a jinak to prostě nejde. cikáni Janov berou za svoje teritorium kde na ně nikdo nemůže, je jich tam převaha, všechno ničí, bezdůvodně napadají lidi. a to že je brání policajti? to už je nehoráznost, i když oni se jich také bojí jak jsem ještě ten den vyslechla přímo od policajta! je načase konečně s tím něco udělat a postavit se terorizujícím cigošům!

Anonymní řekl(a)...

zdravím všechny.
Janov, Chodov, Chomutov, Jirkov, Ústí nad Labem...je toho tolik a kdo se proti tomu postaví nebo poukáže je rasista. Ty rasisty z nás dělají oni svým chováním...je to hnus ale co s tím...já bych věděl o jednom brutálním řešení, s kterým by souhlasili pouze obyvatelé postižených měst a pár radikálních hnutí.
Jinak skvělá reportáž

Anonymní řekl(a)...

Zdravim všechny čtenáře. Redaktorovi dík za celkem zajímavou reportáž, i když nějak moc v srdci novináře nemám a nevěřim jim ( mám několik let osobní důvody )
V Janově jsem byl a díky také lidem, kteří nás přišli podpořit. Na tyto akce budu jezdit dokud se tahle věc v naši zemi nevyřeší! Sám mám děti a teď už je to jen na lidech, jakou budou mít budoucnost!
Pokud chcete vidět nesestřihané reportáže lidí, podívejte se na www.odpor.org

Anonymní řekl(a)...

Rád bych reagoval na příspěvek anonymu z 21. října 2008 7:44. // Tak tady ten Anonym je.Takže za prvé, nemám důvod psát s diakritikou přijde mi to tady zbytečné a ztráta času, za druhé v mém projevu je jedna písemná chyba(bílích). To jestli bereš čárky ve větě to mě mrzí ty prostě dělat nebudu z Čj sem nikdy problém neměl a ani nemám. Ve zlosti to bylo psané rychle. Autora tak nazývat budu uráží skupinu lidí a nemá důvod a cikány neuráží jak tady psalo jěště pár lidí nebo naznačilo, plešky jsou urážející slovo autor si zaslouží to stejné. Jinak mám střední školu s maturitou jsem na vysoké škole.Takže mě tady nemluv o pravopise poctivě studuji , dělám brigády co to dá. takže oponuj cikánským lidem co nechco urpacovat natož do školy chdoit vykat nebudu páč si mě vytočil jako starou kozu je mi 21 let kdyby si chtěl narážet na věk. A za druhé pokud chceš si zajít na pivo a pokecat o tomhle nevidím problém mile rád budu souhlasit , jelikož rád poznávám nové lidi!! Ahoj měj se krásně . Šaška zdravím ( všímej si autore že neurážím )

Anonymní řekl(a)...

No a teď sem vlastně chyboval párkrát taky ale už se opravovat nebudu. Nepotřebuji si dokazovat něco jak ve slově bílý .Za to se OPRAVDU OMLOUVAM zvažoval jsem co jsem napsal špatně unáhlil jsem se tam chyba nebyla

Fomák řekl(a)...

Nechtěl jsem reagovat ale budu...aspoň pro tentokrát:)

Za ty plešky se omlouvám ale na druhou stranu jsem mohl psát i hůř-plešky proto abych nějak oddělil normály a "radikály". DObře chápu že to pár lidí mohlo pohoršit ale účel to splnilo. Příště napíšu DS nebo NO.

Jinak dále děkuju všem za komentáře, docela mě potěšily takový ohlasy jsem nečekal.

Anonymní řekl(a)...

JJ Tome, plešek je v našem státě mnohem míň než policajtů...to je známá věc, ale nějaký policajty bych nahnala do kadeřnictví na výhol a to bys koukal, jak by vzrostly tržby!!!:=)

"I MISTR TESAŘ SE NĚKDY UTNE!" jejda, nechtěl bys k nam na chalupu přijet na krov? Už je celý shnilý....:_) :-D :-D

Anonymní řekl(a)...

vidím, že máš velkou podporu nácků...no nazdar...libig

Anonymní řekl(a)...

Chtěla bych reagovat na předchozí mail. Nejsem nácek a žila jsem dlouhá léta v Janově a kdo to neprožil ať nesoudí. Co se tam teď děje poslední 3 roky, to hraničí s tím, co o nás lidé z Litvínova i Mostu říkali dříve: Janov = Chánov. Janov je časovaná bomba, která dřív nebo později vybuchne a bude to velkej malér.

Brake řekl(a)...

Jen tak dál piš pravdu a nemusíš se mezi náma bát.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, bydlím v Litvínově od narození, je mi něco přes 30 let. Do Janova jsme s klukama občas vyrazili za zábavou (na pivko, na disko, zasportovat si - tenkrát tam pár spolužáků bydlelo, dneska už ani jeden), ale poslední 3 roky jsem do toho kukaččího hnízda nepáchnul. Černí kluci s holkama se rozrůstají geometrickou řadou. Je jich tam najednou moc. Problém vidím v neregulovaným osídlování tamních bytů. Já vím, město Litvínov řekne, že tam žádný byty už nevlastní a tím pádem nemůže mít kontrolu nad počtem obyvatel v jednom bytě. Apropo v jednom janovským bytě o velikosti 1+1 dokonce bydlí (je hlášeno) 18 lidí! Návrh řešení je jednoduchý: Město Litvínov s podporou okresního hygienika by mělo vydat městskou vyhlášku kde by se stanovil max. počet možných lidí na 1 m2 bytu. Osidlování by skončilo. Naopak došlo by k vysídlení. Pokud ta vyhláška není v kompenci úřadu, tak bych intervenoval v parlamentu o její okamžité zavedené s celorepublikovou působností. Donedávna jsem si myslel, že nejsem rasista, ale postupem času díky cikánským příživníkům nazývajícím "naša" holky Ty jedna česká p..o! se ze mě rasista stává, ale není to z mého přesvědčení, ale z donucení!

Anonymní řekl(a)...

přihodim Vám jeden zajímavej odkaz:

http://www.radicalboys-brux.com/new_page/nclanky.php?id=221

Anonymní řekl(a)...

Ahojky zdravím všechny.
Chtěla bych poděkovat autorovi za jeho objektivitu a první pořádný článek.
Nesouhlasím se vším co dělají členové strany která pochodovala na Janov,ale děkuji jim MOC,že aspoň něco podnikly ,a tak se nás zastaly.
Jsem na fotkách též a abych pravdu řekla je úplně jedno jestli si mě cikáni najdou na těch fotkách nebo mě zmlátí jen tak.
Stejně k tomu dojde,protože v Janově jsme ta menšina my a oni si tu dělají co chtějí.
Policii tu máme akorát na výstavku,jelikož stejně nic nedělá a dle mého je zaplacená na ochranu cikánů a né nás.
Taky bych chtěla poděkovat naší vládě,že jsem vystudovala úplně k ničemu jelikož jsem zjistila,že pracovat je úplně špatné.
Mám 3 děti,můj přítel maká od rána do večera a já nemám na sociálce šanci dostat ani přídavky,natož příspěvek na KOUPALIŠTĚ,novou POSTEL,a to bych mohla jmenovat do nekonečna.
Vláda tvrdí,že jim dala stravenky aby nezneužívali dávky,ale tak ať mi vysvětlí jak je možné,že od rána do večera chlastají,hrají automaty a nosí značkový věci,když já jsem ráda když můžu poslat kluka na výlet ze školou.
Policie nás tu nechrání a přiznejme si,že ani chránit nebude a co je horší,že si vlastně ještě s těma cikánama jdou zachlastat.
Děkuju všem co tu v sobotu pochodovali za naší svobodu.
V sobotu policajti nechránily nás,ale cikány a nezapomenu na PANA policajt na koni s číslem helmy C 676,který se ještě chlubil tím jak si bílýho VYCHUTNAL,a bylo mu jedno ,že ho slyšíme.

A ještě mi milá VLÁDO vysvětlete kdo zaplatí policajty na koních,těžkooděnce,vodní dělo vrtulník a další.
Samozřejmě my BÍLÝ.

Naše heslo v sobotu znělo:BÍLÝ MLÁTÍ BÍLÝHO A ČERNÝ SE SMĚJE.

ZNECHUCENÁ A BRZY MRTVÁ OBYVATELKA JANOVA

Anonymní řekl(a)...

tak ten poslední komentář, to je dílo...to musela psát pěkně vymatlaná palice..přídavek na koupaliště...by mě zajímalo co jsi vystudovala, když píšeš takový srance. Určitě to nebude tak zlý, když sedíš u internetu...fakt se bavím

Anonymní řekl(a)...

važený anonyme je tam napsáno příspěvek na koupaliště. A název "přídavek na děti" je od sociálky ne ode mě.

Anonymní řekl(a)...

tak to se omlouvám, příspěvek na koupaliště je ovšem trošku trapná dávka, nemyslíš? Tvrdit, že nemáš pár korun abys poslala děcka na koupaliště je dost ubohý...a pokud nemáš nárok na přídavky na děti, tak to s vaším rozpočtem není tak špatný, abys tady psala takový bludy...

Anonymní řekl(a)...

nackove jsou smejdi bijou i bily a kdo rika ze ne tak keca !!!!

Anonymní řekl(a)...

Já bych jen poopravila konec reportáže pokud mohu.
V Janově jsem žila několik let od svého dětství až po dospělost. Teprve nedávno jsme se tam odtud odstěhovali a jsme za to velice rádi.
Ti cikáni, co tam žijí 20 let ty nejsou hlavním problémem Janova, jak se mylně myslí. To by ,,Problém Janov" trval celých těch 20 let. Je jasné, že oni mají trochu jiný styl života, než my, ale dříve se v pohodě ,,bílý" a cikáni spolu snesli a naučili se vedle sebe tam žít.
Problém nastal ve chvíli, kdy se jisté město rozhodlo jaksi svě město ,,vyčistit" a aby nedošlo k rasistickým střetům, nabídlo ,,občanům tmavé pleti" odkoupení jejich bytů v daném městě a zároveň prodej levného bytu v Janově. Jakmile se začlo toto dít, bílý co mohli své byty prodali a z Janova utekli, tím pádem janovské ceny bytů šly rapidně dolů, kdy dnes koupíte v Janově byt 1+4 i pod 100 000 kč. A tím vznikla tato problematika. Jelikož se znám z mnoha ,,starousedlíkama tmavé pleti" co v Janově žili už dřív třeba i těch 20 let, vím že ani oni sami z této situace nejsou nadšeni a jak říkají ,,tohleto tu dřív nebylo". A je to pravda. Nebylo to. Jedinej problém, kterej jsme měli, bylo že z místní cikánské hospody řvala muzika o víkendech. Jaká banalita proti tomu co se tam děje dnes. Ano, nebylo to tam nikdy ideální a luktrativní, ale nebylo to ani takové jako je to dnes. Nás se ještě mámy nebály pouštět ven, aby se nám něco nestalo. Svůj podíl má také postup těžby, protože ta louka, ze které jste vběhli do Janova za pár let už nebude a bude tam jen jáma, prach, bordel a hluk. I před tím lidé z Janova utíkají a byty tak zůstávají volné pro nepřizpůsobivé občany. Myslím, že právě tento název je pro ně nejvhodnější ,,nepřizpůsobiví", protože ono to není dělenou barvou pleti, ale tím jak se daný jedinec chová. Plno nepřizpůsobivých je tam i bílé barvy a zrovna tak tam znám plno cikánů, kteří nejsou o nic horší než vy nebo já, jen mají jinou barvu, ale byt mají krásnej a čistej, děti čistý, kteří chodí řádně do škol. To, co se tam nyní dělo, mělo jistě svůj důvod a snad to přinese i něco dobrého, ale je to jen řešení důsledků, nééé příčiny. To je jak když u pacienta nemocného neštovicemi, mažete jen ty pupínky, aby nesvědili, případně aby zmizeli, ale neléčíte lékama původce té nemoci. Je to smutné, ale je to tak. Bohužel.

Anonymní řekl(a)...

krasne napsany a rozepsana problematyka nema chybu

Anonymní řekl(a)...

I já bydlím v Janově již 20 let.V posledních letech musíme chovat psa těžší váhové kategorie ,protože bez jeho doprovodu si tu bezpečně nekoupím ani rohlíky.Jak je možné ,že policie kontroluje zda mám psa placeného,jek mám dlouhé vodítko a zda nešlapu na trávník a cikánů si tu nevšimne?Jsou neviditelní?Jak je možné,že platím za cestu autobusem 17 kč a cestou se nám pochechtávají a velmi sprostě nám nadávají cikáni,kteří cestují zdarma?Jak je možné,že mě v 10 dopoledne napadli v téměř prázdném autobuse 3 cikáni a požadovali sexuální služby za které mi chtěli zaplatit nožem pod žebra a nůž přitom šermoval před mým obličejem,volala jsem o pomoc na řidiče,ten však pouze pokrčil rameny a bylo mu jedno co se ve voze děje.Kdo se mě zastane ?Jak tu mám se synem žít?Jako samoživitelka nemám na byt na druhém konci Litvínova.

Anonymní řekl(a)...

pěkná reportáž...
... a pravdivá...

Anonymní řekl(a)...

Díky za zajímavou a objektivní reportáž. Nejsem nacionalista, ani nebydlím v místě s vysokým podílem cikánů. Nicméně si dovedu představit, jaký horor musí být život v takové lokalitě. Naprosto nechápu, jak může vládnoucí režim tolerovat cikánké mafie terorizující poctivé pracující občany. Ještě více zarážející je, že policie tu sebranku chrání a zasahuje proti poctivím lidem, včetně důchodců a dětí. Je to hnus.

Anonymní řekl(a)...

dobrá reportáž...
jen by mě zajímalo, kam tohle až zajde... už jsme jim udělali ministerstvo, chrání je policie, cpeme do nich miliardy, aby se jakože integrovali... o což oni nestojí, stačí, když dáme dávky... oni nám za to nadávají do rasy a národa, když to udělá někdo z gádžů, tak dostane flastr... docela slušný... :o(

Karlos řekl(a)...

Zdarec,
konecne nekdo, kdo nebyl podplacen a mohl jsem si precist objektivni clanek:o). No ja jsem tuto akci prosvihnul, coz je dost skoda. Byl jsem akorat 28.9. na Kladne na Svatovaclavsky manifestaci, ktera probehla naprosto v klidu. Jinak ja jsem z tech normalnich lidi, jak se lze predsvedcit na mem blogu. Taky bys tam mohl napsat kratky komentar i kdyz je to uplne o necem jinem.
Jinak super fotky a celej ten report. Nicmene jak muzes mit tak skvely fotky, kdyz jsi fotil tajne?? A toho Vildu Mateje bych dal za mrize, az zcerna i kdyz uz cernej je :p. Ale ne na par roku, ale na celej zivot.
A tem bilym bych dal nejakej byt prozatimni nekde jinde a to cely sidliste bych srovnal se zemi i s tema cikanama:o).
Mej se hezky a delej dal reporty z demonstraci. Coufam, ze budes 28.10. a 10.11. v Praze, kam se chystam:o).

Anonymní řekl(a)...

hm, pěkný článek....jen pro upřesnění: cikáni, kteří bydlí v Janově 20 a více let, si sídliště nepřizpůsobili obrazu svému.....to ta pakáž, která se sem stahuje ze Slovenska a kterou sem stěhují realitky vyhrotili situaci v posledních 2-3 letech.....takže se tu rozmáhá ve velkém lichva (viz golfista M. ), prostituce a narkomanie....nechci být špatným prorokem, ale jednou někomu prdne v bedně, vezme špuntovku a půjde to tam "prokádrovat"......a ani bych se nedivil, že to odnese cikán, který maká a nebo bělouš, co půjde v noci ze šichty....taková je realita v Janově a páni radní, kterým já osobně říkám krtci, co jen hrabou a schovávají se, neřeší vůbec nic
Litvínovák

Anonymní řekl(a)...

Snaha o tvoje nezaujaté názory se stala naprosto scestnou. Neznáš poměry v Janově a Litvínově a proto bych chtěl všechny podobně postižené čtenáře upozornit, že si cikáni nepřizpůsobily Janov k obrazu svému během 20ti let, ale za pouhé 2 nebo 3 roky a bodří cikáni poplácávající se s policisty patří mezi smetánku zdejší cikánské mafie, které ostatní cikáni platí za svou ochranu, jinak by o ně ani nezakopli. Jsou to známé firmy po celém okrese a možná i dál. Starousedlí cikáni byly opravdu skoro neškodný, až se sem začali stahovat jejich příbuzní ze Slovenska a dovršily to realitky s prodejem bytů pražským cikánům. Policie s tím opravdu nic dělat nebude a ani Topolánkové ani Paroubkové a jim podobní, které zajímalo kolik zrovna dostali hlasů do svýho koryta. Policie brání cikány, které živíme svojí prací a ještě jim tuto ochranku platíme z nemalých daní. Inu proč bránit svoje voliče? Cikáni k volbám nejdou, protože je to pro ně zbytečnost. Slyšel jsem i historku, že místní cikáni chtěli kdysi volit Sládka, protože jim to někdo poradil :-D Nemyslím, že se situací v Janově a okolí bude někdo kompetentní zabývat a je dobře, že došlo k tomu že se zapojili i obyčejní lidé. Asi bude velmi málo lidí, kterým cikáni neublížili, mě samotnému se to stalo nejméně 2x a byl jsem svědkem několika útoků cikánů na obyčejný lidi, nevyjímaje zmlácení důchodce cikánem na tramvajové zastávce. Není tomu konec, začínají migrovat po celém Litvínovsku a bude hůř. Myslím že to přeroste v masakr, kterému nikdo z naší vlády nezabrání.

Anonymní řekl(a)...

Obsah v pohodě, forma otřesná. Jestli takhle pracuje s češtinou novinář, tak potěš koště. Máte vyjadřování jako ti "tmavočeši" proti kterým ta akce byla.

Anonymní řekl(a)...

Čau fotografe, jestlipak už víš, že DS si tu akci hodlá 17. listopadu zopakovat?

Jen se bojím, že tentokrát jich přijede ještě víc a přidá se k nim mnohem víc běžných obyvatel Litvínova.
A jestli se dostanou až k cikánům, bude to masakr...:(

Anonymní řekl(a)...

Ahojte,
předem bych rád poděkoval za reportáž. Je to snaha o nestranné vylíčení toho, co se tam stalo z pohledu fotografa a poskytlo mi to spolu s komentáři pod článkem docela solidní přehled o co jde, co se stalo, proč se stalo a co se děje. Děkuji za článek, takovéto články, plné surových dat bych uvítal ve větší míře. Nechávají prostor pro vlastní názor a závěr. Bohužel myšlení bolí a když jedu v MHD a po ránu vidím lidi s deníkem Blesk, tak je mi smutno, že v naší zemi není zájem o něco jiného než o bulvár. A TV H@VN@ tomu moc nepomáhá.
Bylo snad řečeno vše a převážně souhlasím, jenom bych doplnil informaci pro všechny multikulturní pseudohumanisty, kteří chtějí spasit svět, ať si přečtou knihu Indiánský běh a nebo ať se alespoň podívají na záznam pořadu s Autorkou Terezou Boučkovou. Je to Uvolněte se prosím ze dne 17.10.

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/17.10.2008/208522161800033-21:35-1-uvolnete-se-prosim-tereza-bouckova-david-kostelecky-vaclav-vanya.html

Je to o tom, že si adoptovala dvě romské děti a snažila se jim vštípit naše "bílé" hodnoty. Byla naivní a myslela si, že taky spasí svět...
Autore dík, doufám, že budeš pokračovat.

Anonymní řekl(a)...

Sbírka zákonů č. 273 / 2008 § 35
Vydání a odebrání zbraně a prohlídka osoby
(1) Policista je oprávněn vyzvat osobu k vydání
zbraně, hrozí-li nebezpečí, že jí bude neoprávněně
užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Po předchozí
marné výzvě je policista oprávněn zbraň odebrat.

Nevim, ale z fotek a videa se mi nezdalo, ze by policie dle zakona odebirala ciganum zbrane. Tak co je tohle za frasku? Pro koho tyhle zakony doprdele plati, kdyz uz ne ani pro policii? Vsichni prislusnici policie,kteri ten den byli pritomni tohoto incidentu maji zrejme tento paragraf vytisknuty na zachodovem papire a vytiraji si s nim kazde rano prdel!!! Proc nejednali tak jak jim zakon uklada? Proc neodebrali macety,noze a ostatni eventualne nebezpecne zbrane? Proc vytvorili policejni kordon, bez predchoziho upozorneni a sli proti obycejnym obcanum? Dokonce proti zenam s detmi?? Tohle je vysmech nasi spolecnosti, nam obycejnym lidem primo do xsichtu! Pomahat a chranit? Koho??? Cerny svine, co ziji z mych dani? Z toho, ze kazde rano vstavam do prace a makam na ne, jak na policajty, tak na tyhle hajzly! Chce se mi blit z teto udalosti a z toho, jak se nam statni aparat smeje!!!

Anonymní řekl(a)...

Tady je vyjádření jednoho policisty, který byl přítomen zásahu.
Pomáhat a chránit
#
# Jako policista jsem naprosto znechucen!
#
#
#
# Dělnická strana obdržela dopis od příslušníka Policie ČR, který se plně postavil
# za aktivity nacionalistů v Janově. Dělnické listy zveřejní dopis v plném znění.
# S ohledem na možné důsledky nebudeme zveřejňovat jméno policisty, který níže
# uvedené řádky napsal.
#
#
#
# Vyjadřuji velkou podporu a obdiv nad odvahou, s jakou vystoupili členové
# Dělnické strany v Litvínově, zaměřenou proti zvýhodňování cikánského etnika vůči
# našim spoluobčanům, kde v malém počtu čelili jak cikánské přesile, tak policii.
# Je ale vidět, že jsou mezi námi tací, kteří se nebojí vystoupit a říct, co je
# správné a co správné není.
#
#
#
# Vyjadřuji poklonu dívce, která stála nebojácně tváří v tvář tomu tlustému
# cikánovi s golfovou holí, musela poslouchat výhružky a urážení a marně čekala,
# že tomu policie zabrání. Neustoupila před cikánem, kterého se bojí celá
# litvínovská policie. PČR nesplnila svou základní povinnost konat a zakročit a
# chránit občany České republiky, je-li páchán trestný čin.
#
#
#
# Jak je možné, že nebyl proveden zákrok proti osobě, která se dopouštěla několika
# trestných činů přímo před zraky policie:
#
#
#
# § 196 Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci
#
#
#
# (2) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo
# způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden
# rok.
#
#
#
# (3) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje
# usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich
# politické přesvědčení, národnost, příslušnost k etnické skupině, rasu, vyznání
# nebo proto, že jsou bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců
# až tři léta.
#
#
#
# § 198 Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení
#
#
#
# (1) Kdo veřejně hanobí a) některý národ, jeho jazyk, některou etnickou skupinu
# nebo rasu, nebo b) skupinu obyvatelů republiky pro jejich politické přesvědčení,
# vyznání nebo proto, že jsou bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na
# dvě léta.
#
#
#
# § 202 Výtržnictví
#
#
#
# (1) Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti
# nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí historickou nebo kulturní
# památku, hrob nebo jiné pietní místo anebo hrubým způsobem ruší shromáždění nebo
# obřad občanů, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým
# trestem.
#
#
#
# Policie v Litvínově přes svou zbabělost obětovala dvanáct českých mladých členů
# DS. Nečině přihlížela (dohlížela) na páchání TČ ze strany cikánů. Nesplnila
# základní povinnosti, které jí zákon ukládá, jako je odebrání zbraně, hrozí-li
# nebezpečí, že jí bude užito k násilí nebo k pohrůžce násilí § 35 Zák. 273/2008.
# Nikde jsem na záznamu neviděl, že by někdo z přítomných statečných policistů
# požádal cikána o prokázání totožnosti. Když už se tak stalo u toho nejmenšího
# cikána co tam byl, tak jim nic nedal a šel pryč.
#
#
#
# Zato jsem si stačil všimnout té tykačky mezi vedoucím místní policie a
# zmiňovaným pachatelem TČ! Zajímalo by mě vysvětlení od pana Langra, jestli si
# takhle představuje práci vedoucího pracovníka a plnění předsevzetí policie,
# získat zpět ztracenou důvěru občanů!
#
#
#
# Ztotožňuji se plně s dopisem starostovi Litvínova Milanovi Šťovíčkovi, který dal
# přednost populismu s hezkou tvářičkou, před problémy spoluobčanů a vlastně svým
# netečným chováním ohrozil zdraví cca 400 nespokojených spoluobčanů především z
# řad Dělnické strany, kteří vystoupili proti bezpráví.
#
#
#
# Co navrhuji:
#
#
#
# 1. Podat trestní oznámení na státním zastupitelství na zmiňovaného cikána, jako
# důkaz předložit pořízený záznam.
#
#
#
# 2. Důkladně sledovat, jak se celá kauza bude vyvíjet.
#
#
#
# 3. Podat trestní oznámení na Inspekci ministra vnitra na policisty, kteří na
# místě nekonali a pouze všemu přihlíželi.
#
#
#
# 4. Důkladně sledovat, jak inspekce zákrok (nic nedělání) vyhodnotí.
#
#
#
# 5. Adresovat žádost o stanovisko ministrovi vnitra a předat mu záznam zákroku.
#
#
#
# 6. Při dalších protestech v Litvínově postupovat tak, aby nedošlo k násilnému
# střetu s policií a tím k odvedení pozornosti od původní myšlenky protestu.
#
#
#
# Jelikož pracuji u PČR, nemůžu se stát členem žádné politické strany. Volit však
# Dělnickou stranu budu i se svou ženou. Pokud z vaší strany bude zájem o nějakou
# pomoc Dělnické straně, bude-li v mých silách, rád pomůžu.
#
#
#
# S POZDRAVEM J.
#

Anonymní řekl(a)...

Já jsem s prastaré generace Keltů.Jsem vlastenec a nade vše miluji svoji vlast.Sere mě tohle,protože tady je vidět jak se policie chová.Cikán s mačetou jim nevadí,ale že bylo při akci zatčeno několik radikálů,kteří byli obviněni z ozbrojení.Škoda že měli jen klacky,nebo boxery.A co se týče Janova tak tady je na youtube jak nám cikáni nadávají do špinavých čechů.A když boss podsvětí řve na šéfa policie "ty buzerante" a ten se mu ještě omlouvá.Tak jsem se prostě musel smát.Zde http://www.youtube.com/watch?v=dvircjaRX8c najdete zmiňované video.A nelíbí se mi jak autor píše plešky.Jsou to neonacisté kdyžtak.Taky Vám nebudu nadávat do krypla,když budete postižený!Neřeknu kdybyste to dal do uvozovek,ale děkuji za objektivní názor.Ten jsem ocenil.

Anonymní řekl(a)...

Přečetla jsem si spousty článků k tomuto tématu. Zkoukla jsem také veškerá videa, která jsem našla. A co na to říct? Některá videa mi vzala dech. Ale vyjádřit bych se k tomu chtěla. Jelikož jsem bydlela osmnáct let v Bečově u Mostu, kde bylo opravdu velké množství cikánů, a ti se nechovali moc dobře, tak opravdu chápu všechny, kteří proti nim jdou.I já byla terčem, na kterém si dokazovali svou sílu. (Teplice jsou na tom podobně(bydlela jsem tam, když jsem chodila na střední) a Most? Ten k tomu taky nemá daleko. Raději jsem se po roce odstěhovala). A i když se nepovažuji za rasistu, tak jsou to zkrátka a dobře pěkný svině. Také mě zaráží reakce POLICIE ČR. Páni policité!!! : Velké díky, že za námi "stojíte" !!! Že se nestydíte! To jste to dostali příkazem zastávat se cikánů, nácky napadat?? Je to normální, že ty černý hvězdy tam stojí, mají mačety, různé dřevěné násady a železé tyče? A pan starosta? Ještě cikánům poděkuje, že byli klidní, nebo se jim omlouvá, že přijeli nacisté? No tenhle stát jde do prdele, a víme to všichni.
Neházím všechny cikány do jednoho pytle, ale těch "Normálních" je opravdu málo.
Co takhle nastěhovat všechny černý hvězdy do jednoho města, postavit okolo zeď a nahoru dát ostnatý drát, aby nemohli ven? Hm????
Možná by už potom byl klid.
Bára

Anonymní řekl(a)...

Lidé naivní, ty plešky, jak se zde píše, jsou naší první linií, tito lidé se za ostatní, co sedí doma v teple před židovizí, perou na ulici s policejtbandou (nemám ted na mysli řadové polisty, kteří plní nařízení), která neslouží Vám, obyčejným lidem, nýbrž mocným a duševně nemocným lidem ve vedení tohoto státu (světa), kteří mj. skrz "romskou otázku" podkopávají všechny evropské národy. Celému Odporu přeji mimo jiné jednu podstatnou věc: nenechte se infiltrovat tou samovyvolenou svoločí. Zdravím TB

Anonymní řekl(a)...

fomaku, číst tady ty blitky, to je tedy něco...je to pěkný obraz primitivů mezi námi...no, koncentrák by je asi vyléčil...

Anonymní řekl(a)...

Jak řekl jeden žiďák – když něco nemůžeš zničit, VEĎ TO!

Anonymní řekl(a)...

Konečně někdo trochu objektivnější...Bohůžel to není jen problém Litvínova.Jsem ze Sokolovska a můžu vám říct, že tady je to podobný.Jen tu jich není až tak tolik a tak nějak sme se přispůsobili mi.(tzn. že si jednou za čas necháme ukrást auto nebo rozbít držku).To že se k "pleškám" přidávají i "normální" lidé by měl být pro všechny jasný signál, že nejde jen o nácky z národní strany,jak z toho dělají média. Bohůžel pokud se těch Apačů budou všichni zastávat, tak se to asi moc nezmění.Cizí neštěstí nebolí.A to jde.Nastěhujte pánům z vlády jednu cikánskou rodinku z Janova tak na týden a uvidíte, že budou pochodovat taky:))Nejsem rasista ani "nácek",ale cikána nemůžu cítit na sto metrů(bohůžel jdou cítít i z větší dálky), což vlastně znamená, že rasista jsem...Nevadí mi černoši, asiati ani nějaký mulati.Nejde totiž o barvu pleti,ale o chování!!!A pokud si z našich sídlišt a domovů budou dělat svoje ghetta a mi je budem ještě podporovat, tak tenhle stát se bude topit v ještě větších "sr...k" než je teď.Takže mě omluvte, ale jdu se obarvit na "černo" a vyrazím na pracák pro prachy.Pak do zastavárny pro tlustej zlatej řetěz a prsteny.Samozřejmě "očešu" cestou pár aut, aby mě mí cikánští kolegové neměli za "dylinu".A vám všem přeju příjemných osm až dvanáct hodin v práci. My "cikáni" přece z něčeho žít musíme:))) I když myslím, že radši budu chudej bílej kluk než tlusté černé prase ve chlívku...Ať žijé česká justice, administrativa, policie a cikáni s mačetama, pač bez nich by tu byla nuda:)) Bohdy

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,ani jsem netušila, co se v Janově děje. Je to síla, bydlet bych tam tedy nechtěla. Ale mám docela obavy, že tento problém bude brzy řešit víc měst. Když vidím, jak se cikáni chovají, jak chodí oblečení, v jakých autech jezdí,jaké mají kočárky pro děti, jak se ale válí doma a nechodí do práce, a nám , bílým , se posmívají a urážejí nás..... Jak to, že mají nárok na veškeré sociální dávky?!!!! Jak je možné, že když oni nám nadávají do bílých sviní, tak to není rasový útok, ale když jim někdo řekne černá hubo, tak je to hned hanobení rasy?!! Jestli se tento problém nezačne co nejdřív OPRAVDU řešit, tak se budeme muset o sebe a své děti bát v celé NAŠÍ republice, protože oni si ji přivlastní. Můžeme být rádi, že máme ty plešky, jak je nazývá autor (zvolila bych uctivější název! ), protože oni se alespoň nebojí a na problém upozorňují.

Anonymní řekl(a)...

To je ale opravdu síla! Jen mě napadlo při sledování videí a čtení článku a příspěvků dát oněm policajtům - a to každému z nich - celou tubu análního gelu. Jejich veliteli a Íčku (s. Langer) pak nejlépe celou bednu. Děkuji členům DS i ostatním zůčastněných lidem za odvahu a statečnost s jakou se postavili přesile kikánů a análních speleologů v policejních uniformách. S pozdravem D.M.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
dle mého názorů je těžké soudit, která strana je ta "správná" a tak jsem a navždy budu vůči rasismu apod. nestranná. Prostě se provokují navzájem. Rozhodně bych se nechtěla v podobném, nebo v tomto samotném městě narodit nebo tam žít. Článek se mi líbil, stejně jako fotky jsou povedené. Jen ti lidi jsou zarážející. Ale to už nikdo neovlivní. Neznamená, že každý člověk, jenž je tmavé pleti je "zlý" a bezdůvodně napadá lidi, stejně tak jako není pravdou, že ten, kdo proti těm "zlým" bojuje je na té správné straně.

Myslím, že v tomto případě žádná správná strana neexistuje.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím redaktora..celkem dobře napsaný článek..asi již nemá cenu k tomuto tématu doplňovat..PROSTĚ..Škoda plynu na cikány kyselinu!!!
17.Listopadu si vše zopakujeme..CIKÁNI BOJTE SE!!!!
PŘIJĎTE VŠICHNI KOMU NENÍ ČESKÝ STÁT LHOSTEJNÝ!!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Zdravim.
Děkuju za pěkné počteníčko.Malinko si u mě "plešky" polepšily.Stale máte kluci co zlepšovat.
Například Vy i cikáni máte něco společného.Když nemáte po ruce bandu kamarádů,ste naprosto neviditelný.Ale když je Vás víc, tak mezi Váma a cikanama neni moc rozdíl.At vidim jakoukoliv skupinku radši jdu jinudy a neotáčim se.
Takže si nějak vyjasněte proti komu nebo čemu vlastně jste.To,že má člověk například dready eště neznamená,že neni vlastenec, nebo že je to nejakej asocial nebo feták.Moje bejvalka právě dready měla a navíc byla dost oprsklá a nejednou sem na to doplatil.

Anonymní řekl(a)...

Jsem z Moravy a vůbec jsem o tomto problému nevěděl.(věděl jsem o větší komunitě v Chomutově z dětství)Jsem rozlobem přístupem našich novin, komentátorů a nehorázným přístup všech TV a ČR.Různé hňupoviny vysílají a opakují 10x dokola.Na co jich platíme.O politicích už ani nemluvím-hrůza.Pan Čunek by to asi zvládl,ale nikdo by ho asi již nepodpořil?!Při čtení vašich článků a příhod z obyvateli Janova my leze mráz po zádech a nevěřím,že se to může u nás s takovým přístupem policie dít.Vždyť platíme daňe a oni nás mají chránit,nebo ne?!Radnici a starostu nemáte dobrého,dlabou na Vás!Ještě že existují e-maily!Fery,Brno

Anonymní řekl(a)...

Skvělý článek. Škoda, že ho nejde umístit na viditelnější místo. Mě na něj musel upozornit až dnes kamarád. K těm pravopisným chybám, co se tu kritizují - není přeci důležitá forma,ale obsah. Chtěl bych říct, že nefandím ani Dělnické straně ani nacionalistům a nevím s jakýma pohnutkama tam šli, ale beru to celé i s 'mormálama' jako skupinu lidí, co se rozhodli účasnit se protestu proti problému, který za chvíli vyvstane všude. Bohužel se protest ukázal bezcenný. Ve Strakonicích zbila a škrtila skupinka -náctiletých kluka, co chodí ještě na základku. Když by nešel náhodný chodec okolo, možná by tu dnes už nebyl. Jestli s cíkánama nezačne vláda, respektive vedení měst něco dělat, mám pocit, že to přeroste ve válku. Zatím dostáváme jednostraně na frak

Anonymní řekl(a)...

Ahojte, připojím se do diskuse ještě jednou, podruhé.
Narazil jsem na zajímavý článek, tak se s Vámi podělím.
http://michalmaly.blog.idnes.cz/c/57168/Vypichni-ty-bily-svini-oci-Aneb-rasismus-v-Cechach.html
Je to také článek, který se snaží ukázat na dvojí metr, ale současně poukazuje na to, že problematika není černobílá, ale že jsou bílí s chováním cikánů a cikání, po zásluze Romové, kteří pracují, snaží se a vychovávají děti k hodnotám a vzdělání. Není jich statisticky asi moc, ale právě oni jsou asi ti, kteří by měli být zapojeni do hledání řešení, protože toho asi ví o tomto etniku mnohem víc.
Užijte si článek, s pozdravem Alfieri

Anonymní řekl(a)...

Nádhera! S verbeší cigánskou mám svoje zkušenosti a vlastně nejsem člověk rasově nesnášenlivý, ale tohle je už zcela jiný LEVEL!!!Tyhle kurvy v životě nesáhli a ani nesáhnou na práci, žijou z našich poctivě vydělaných peněz a ještě si stěžujou.Z toho se mi chce vyloženě blít!Je nutné se zapojit!

Anonymní řekl(a)...

už toho bylo dost lidi by měli do ulic

Anonymní řekl(a)...

vážení dikutujúci,
obdivujem občiansku statočnosť protestujúcich,
fakt už toho majú asi dosť keď išli do takého rizika a je zrejmé, že polícii dávno neveria,
tá sa zasa vyfarbila.
Na cigošov treba tvrdo,
asi si pamatate keď na východnom Slovensku začali rabovať,lebo náš minister im znížil sociálne dávky natvrdo,
ihneď nastúpila armáda a bol pokoj.

Občania ČR žiadajte toto aj vy po vašej vláde,
lebo keď bude cigánskych voličov vacsina, tak sa im aj štátni politici nielen miestny starosta, budú pchať do zadku... poslanec bude mať aj z vašich daní dosť prachov na taký dom, kam sa cigoši nedostanú,
vy budete menšina a živiť ich a možno presne tak ako sa ten cigánsky smradoch vyhrážal - budú vám prepadávať dcéry, znásilňovať ic a nútiť šlapať ! ! !

Bojujte !

Anonymní řekl(a)...

jo, jo... difosgen a chlor.

Divny Knize

Anonymní řekl(a)...

hezký to tady máš fomaku..pěkný náckovský forum...už jsi taky mezi nimi? je mi z toho zle, ale tobě to stále nedochází... a nebo už chodíš fotit s bombrem?
libig

Anonymní řekl(a)...

fotografové by snad psát blogy vůbec neměli. pak to končí takhle. plné hrubých chyb ve shodách podmětu s přísudkem a plné hrubých chyb ve shodách názoru s odsudkem.
ten nazi-gay chat pod článkem taky dobrej :)

Anonymní řekl(a)...

hm porovnanie
cigosi
01 cca rok 1981 v CSSR maju byt majstrovstva sveta v parašutizme.
cigosi dostali dva panelaky (cca kol roku 2005 boli zburane nedali sa opravit)
02 cca rok 1992 Ti isti cogosi patricne premnozeni dostali uz 3 panelaky (jedine pozitivum ze blizsie k okraju mesta)
03 cca rok 2003, mesto z ktoreho pochadzam vyhralo cenu , takze tej istej partii opet namnozenej postavilo baraky ze mestom a tam su zatial...
-- co som robil ja medzitim ?
1982 nastup na strednu elektro
priemyslovku
1993 promoval na el. fakulte v Bratislave
-- 2001 skoncil som stavebne sporenie (3x ja rodicia) a zobral stavebny uver spolu nieco cez 1 mil Skk a kupil som si 2 izbovy byt v Bratislave.
-- 2008 splatil som konecne stavebny uver (celkovo som setril a splacal 13 rokov...) a paltil dane
-- Nikdo mi nic ZADARMO nedal !!!
tulak z maleho mesta na juhu Slovenska
a preto budem podporovat akíkolvek rezim ktorý im prestane DAVAT nieco zadara, maju nielen prava ale aj povinnosti !!!

Anonymní řekl(a)...

Díky za oběktivní komentář k událostem v Litvínově.
Přemek Ostrava

Anonymní řekl(a)...

mohol by mi dakto vysvetlit preco nazyvate plesky neonacistami????
kto z vas ich kazdeho zna???
co ak je 60percent z nich nacionalistov????
to ze ich automaticky oznacite za neonacistov mate este z neobjektivnych platkov a z televiznych klamstiev.....
LUDIA-premyslajte nad tym co vam media tlacia do hlavy!!!!
a k tomu ze niektorym nieje jasno na co tam ti mladi muzi isli-ta skupinka ktora bola ciganmi napadnuta 4.10 -bola tam na pozvanie ludi z toho mesta-ktori ziadali aby prisli pozriet ako naozaj zle sa tam maju....!!
a uz predtym pisala DS listy starostovi mesta nech daco robi s tymto problemom,dokonca osobne s nim jednali-a vysledok ziadny....
a ked zacali ciganska mafia urazat ich a nazvali ju ceskou kundou,vascina z vas by na to snazila sa co najskor zabudnut a bola by rada ze prezila...
lenze stale ziju hrdinovia,ktori maju uctu k sebe samemu a k narodu-a preto to dali na youtube,preto zvolali demonstraciu,lebo videli ze inak nik vam nepomoze..!!!!
som Slovak-ale s hrdostou sa vzdy rad zucastnim v litvinove na demonstracii ktora pomoze ceskemu ludu aby nemusel zit v strachu!!!!
ps-najviach obdivujem to dievca-ze necuvla pred 2 krat takym velkym ciganom,ze nesklopila zrak,ze si zachovala svoju HRDOST!!!!
kiezby kazdy bol ako ona.....!!!!

Anonymní řekl(a)...

Jo jo jedu taky 6.12. musí to být znát,že s chováním problémových cikánů nesouhlasíme.Snad se tam sejde alespoň 5000 lidí. Musíme být v přesile a dostat se k cikánům. Je potřeba dát vědět,že není možné parazitovat na téhle republice,dostávat dávky,žít z podpor a utlačovat místní lidi. Vyrůstal jsem v Praze na Žižkově a nejednou jsem byl napaden po setmění cikánama. Mám stím své zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...

jednim slovem dekuji.fakt super .moji 3 letou dceru honili v me pritomnosti 2 cca 8 lete cikani po ulici s tim ze po ni chteli aby se podivala na jejich pindoura ,pricems nas honili od zatisi az k memu bydlisti v bloku d2.celou dobu meli stazene kalhoty po kolena .potalo nas tolika cikanu i bylich ale cikani nereagujou ty delaji ze to nevidi a byili se boji jim neco rici stejne jako ja jelikoz kdyz se ohradim na 1 cikana tak se jich behem 5 minut na me sesipe 10 a bojim se riskovat zdravi sve dcery.

Anonymní řekl(a)...

ROMORASISTA
pracovala jsem 6 let v zahraniční firmě s Pakistánci, Indy i Araby dohromady. Nikdy se mi nestalo, že by mě uráželi, kradli mi věci, bili mě a nebo diskriminovali.
Jezdím MHD - již 3x jsem se dostala do přímého konfliktu s trvale opálenými spoluobčany - vždy měli ruku v mé kabelce, kapse či batohu.
Nevadí mi černoch, Vietnamec, Arab.....vůči národnostním menšinám jsem více než tolerantní .......až na jedinou na Cikány. Jsem tedy logicky ROMOrasista

Vypráskat je bičem zpět na Slovensko odkud je komunisté přitáhli v rámci tzv. integrace a osidlování míst dosud nepříliš osídlených.
Za války zde byli jen bílí cikáni a ti byli vždy pod dohledem četníků. Kamkoliv přivandrovali, měli vyhrazen prostor - objevili se mimo něj už se po nich šlo. V obci, kde se dočasně ukázali se to dělalo tak, že cokoliv se za jejich pobytu ztratilo, šel četník automaticky na ně. A hlavně tenkrát byli ještě bílí!!!

Bohužel, dnes se s nimi policie objímá a paktuje.
V obchoďáku Lídl abyste se báli projít - je jich tam jak máku a kradou jako straky.

VYPRÁSKAT JE A ZAVŘÍT ne jim dávat sociální dávky a neustále je hájit.
A když se s nimi dostanete do konfliktu a přijedou policajti tak co se stane ? Nic - v lepším případě, Jste obviněni z rasového útoku - v případě horším. A když jsem řekla policajtovi zavřete je do rezervace kam patří, jsou to černý vopice a nemají mezi slušnými lidmi co dělat - klidně mě zavřete, tak jen koukal jak vrána. Při vyšetřování jsem jim položila dotaz- přiznávám se napadla jsem je rasově když jsem na ně řvala že jsou to černý vopice, ale řekněte mi pane orgáne, co uděláte s nimi? Kabelku má plnou zboží které nezaplatili, cpou se tady tím co také nezplatili ani nezaplatí a když jim slušně řeknu : zdovolením prosím tak na mě řve že jsem bílá svině. Načež já reaguji černou vopicí. A teď mi řekněte - kdo z nás se provinil víc. Já tím, že se bráním a nebo oni tím, že po mě řvou jako první a ještě kradou?
Odpověď orgána byla jednoduchá: na to slečno není precedenc.
Aha - tak kde je pak právo slušného pracujícího Čecha stojícího proti cikánovi????

Anonymní řekl(a)...

jóó lidi, konečně, proberte se! Tenhle "černý" problém jsme si vytvořili sami, živíme si cikány ze svých daní. Nevadí, hrozí tady občanská válka a to je jediné řešení. Nevím, proč bychom se měli ve "své" zemi bát a podřizovat se nějaké menšině. Dopadne to stejně jako na Balkáně, kde museli "vymlátit" Kosovce. Bohužel, pravidla nám chtějí určovat mezinárodní organizace, které si naše černé miláčky ani nepustí přes hranice. Vzchopte se a držte při sobě, nejen při hokeji, ale teď je ta pravá a možná poslední chvíle. Média všechno zkreslí, jak je politicky třeba, takže od nich pomoc nečekejme, cenzura tu vládne stále.

Anonymní řekl(a)...

V první řadě: díky autorovi za solidní reportáž!Souhlasím i s romorasistkou o pár článků výše, s tím, že já osobně znám i pár cikánů (protože se tak sami nazývají) kteří dovedou a jsou naprosto normální.Kdysi jsem tvrdil proč si p.Havel ,když byl tolik aktivní v kauze Matiční ulice, nenastěhuje 1ks cikánské rodiny k sobě na Rašínovo nábřeží.Ono se to kecá a moralizuje a sám by se z toho p.........To samé Džamila - ať si vezme třeba nějakou z těch rodin co mají doma vši.Ta by měla opravdu dělat politiku v tom "Tatarstánu" nebo odkud to je!Ale asi kašlat na boxery, molotovovi kokteily a chce to stejnou mincí.Zvednout hlavu a nazveš mě cikáne čechem vyjebaným ....k soudu a když nepomůže náš (jako že nepomůže) , tak do Štrasburku.A k tomu musí opravdu dojít.Takhle to asi opravdu dál nejde.Je to rasismus naruby.

Anonymní řekl(a)...

koho chcete vypraskat na slovensko len si ich nehajte alebo ich poslite dakde do britanie nech sa z nich raduju my ich mame dost

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny , sem normální občan české republiky , žádného extremistického zaměření , ale mez úměrnosti s romskou menšinou která ve 95% je problémová přetekla okraj poháru . Cikán /trestán pro vraždu/ který mě prakticky nazval českou sviní , protože sem čech , tak ten za to bude muset něco zaplatit , může se to stát zítra , za měsíc nebo i za rok , ale zřejmě bude muset . Zatím je toto všechno otázkou klacků , holí , u cikánů i mačet apd., ale pevně věřím že dojde i na rychle se pohybující kusy olova a to potom nastane uplně jiná situace , již mnoho mých kamarádů je hodně nabroušených a mají své kulovničky , brokovnice , trojáky , lehce pověšeny na zdech a sáhnout po nich je již malý krůček . Možná že stačilo a to ten cikánský "boss" s golfovou holí věděl jistě , aby tu holčinu rozmlátili na sračky jak tvrdili , potom by určitě jeho životnost i jeho kamarádů , se krátila aritmetickou řadou a zkorumpovaná policie /Litvínovská/ by nestačila nikterak tomu zabránit . Možná ač to zní dosti hrůzně , mělo se toto stát , měli by jsme svoji první mučednici , ale následky pro cikány by byli tvrdý . Stejně tato situace nastane , agresivita problémového etnika plošně stoupá v Čechách , je tu nová jejich generace a ta je už od narození vedena na vzdor majoritní společnosti , nůžky se rozevírají , paní ministrině Stehlíková a její snahy o urovnání , to je jenom gesto člověka který nepochopil součastný problém ve společnosti s romským 95% etnikem . Jiří Čeněk - lesník z Dědova .

Anonymní řekl(a)...

Naivní je ten kdo si myslí že cikáni kteří se takto chovají nejsou vážný problém, ještě najivnější však ten, kdo si myslí že tento problém vyřeší DS... Ze strany DS se jedná dle mého názoru o pouhý populismus a lidé jdou samozřejmě za nimi... Aby ne když se bojí bydlet ve vlastním domově, a nikdo jiný jim reálné řešení nenabízí... No a o těch zkurvenejch zkorumpovanejch fízlech se tu radši rozebírat nebudu.. Kurvy to sou...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Tome! nebudu anonymní a klidně si mě vymaž, pokud ti to udělá radot..četla jsem pár komntářů a zarazil mě jeden: "nechápeš tento globální problém - cikáni". A chceš být jakony na obou stranách, být nestranný, ale to je blbost, to se Ti nevyplatí jak při focení, tak v životě....vždy musíš stát na něčí straně nebo proti někomu, na moji osobě ses naučil JAKÉ TO JE STÁT PROTI NĚKOMU, tak v tomhle aplespoň pokračuj ano? Jinak styl psaní ok:-)

Akrim